La controvèrsia de la vacunació
Una part de la societat es planteja, sovint condicionada per les seves pròpies creences, si la vacunació resulta o no necessària. Els dubtes els aclareix l’OMS (Organització Mundial de la Salut), l’organisme més informat i acreditat que existeix, i aconsella vacunar sempre, en tots els casos i amb totes les vacunes disponibles.
La vacunació és l’administració de substàncies (antígens) per via oral o parenteral que estimulen la producció d’anticossos i produeixen immunitat contra diferents malalties. L’objectiu és sempre evitar que el pacient pateixi la malaltia i les seves possibles seqüeles que, de vegades, poden ser molt greus o mortals.
Es componen de:
• Conservants: per prevenir la contaminació de les vacunes.
• Estabilitzants: eviten la degradació durant el seu emmagatzematge.
• Adjuvants: substància que en incorporar-se a la vacuna accelera, potència i perllonga la resposta de la immunitat.
Poden ser:
• Vacunes inactivades – Mortes o fraccions, (antígens virals) o toxoides.
• Vacunes atenuades – Vives però amb la seva capacitat patògena debilitada.
En l’actualitat s’administra sistemàticament la vacunació contra 15 malalties, a més de les vacunes contra la grip, febre groga, tifoide i còlera.
L’actual calendari de vacunes segons l’AEP – Associació Espanyola de Pediatria
Rebuig a les vacunes per una part de la societat:
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera el moviment anti vacunes com un dels principals reptes de l’any 2019.
El moviment anti vacunes fa referència a la llibertat individual i argumenta dubtes sobre la seva seguretat i qüestiona la seva eficàcia.
En el cas de la vacunació, es dóna la circumstància que la decisió individual pot afectar la salut de la societat.
A Espanya, les vacunes no són obligatòries sinó recomanades. (No obstant això la
Justícia va donar la raó a una guarderia que no va matricular a un nen sense vacunar – elPeriódico 2019.01.14).
A França l’any 2017 es van triplicar els casos de xarampió respecte l’any anterior: 14.451 casos en comparació amb 4.643 – Un 40% d’enquestats van mostrar una actitud negativa cap a la vacunació.
A Itàlia també es destaca la creença entre la població que les vacunes poden provocar “autisme”. Encara que sembla que “el brot de xarampió que va començar el 2017, amb més de 7.000 casos i vuit morts en menys de dos anys, ha contribuït a augmentar la consciència entre la població de la importància de la vacunació. – (La Vanguardia – 2019.02.06).
Es descarta de nou la relació de les vacunes i autisme com ho demostra un nou estudi amb més de 650.000 nens danesos sense trobar vincles entre la vacuna triple vírica i l’autisme, publicat a ‘Annals of Internal Medicine’.
Una notícia publicada per La Vanguardia – 2019.02.26, alertava de la volta del xarampió a Costa Rica – “El Ministeri de Sanitat costa-riqueny va confirmar la setmana passada que un nen de 5 anys i els seus pares -turistes francesos- eren els responsables de reintroduir el xarampió al país, en el qual no es produïa cap cas d’aquesta malaltia des del 2006 i cap cas importat des del 2014 “.
Es publica el cas d’un jove criat en una família antivacunes a – Ethan, d’Ohio, EUA – que es va informar de la importància de la vacunació i ja que no li van vacunar de res, va decidir celebrar la seva majoria d’edat enfrontant-se a una sessió completa d’immunització – (La Vanguardia – 12/2/19).
Per concloure insistir en la idea de la vacunació universal per tal d’eradicar diferents malalties.
Dr. José Miguel Sánchez Muro