Vitamina D, és necessària l’administració sistemàtica?
La vitamina D es produeix en un 90% per exposició de la pell als raigs solars ultraviolats i en un 10% a través de l’alimentació. Es considera la vitamina D com una prehormona / prohormona ja que la seva forma activa és secretada per un òrgan específic (el ronyó) i exerceix les seves accions sobre cèl·lules i òrgans distals del lloc de producció.
Hi ha prou dades clíniques experimentals per afirmar que el sistema endocrí de la vitamina D no només participa en la regulació del metabolisme ossi i mineral sinó que regula processos com la proliferació i diferenciació cel·lular, el sistema immunitari, el sistema nerviós, el sistema renina-angiotensina i la secreció d’insulina pel pàncrees.
De fet, s’ha relacionat la presència de nivells baixos de vitamina D amb una major incidència de malalties com el càncer, la malaltia inflamatòria intestinal, l’esclerosi múltiple, la hipertensió arterial, la diabetis tipus 1 o l’artritis reumatoide.
Es recomana administrar 400 Ul al dia de vitamina D a tots els nadons que segueixin lactància materna exclusiva.
Lactants en fase de deslletament i fins que rebin més d’1 litre al dia de llet de fórmula han de suplementar-la amb vitamina D.
Nens i adolescents de risc amb escassa exposició solar, que prenguin menys d’1 litre de llet fortificada amb vitamina D.
Nens prematurs necessiten una ingesta de vitamina D de 200 Ul/kg/dia fins a un màxim de 400 Ul al dia, durant el primer any de vida.
Alguns grups de treball han suggerit que la necessitat de vitamina D en majors d’un any seria de 600 Ul al dia per mantenir els beneficis no esquelètics de la vitamina D.
Caldria determinar en la població de risc sense profilaxis amb vitamina D, nivells plasmàtics de 25 (OH) D.
Dr. José Miguel Sánchez Muro
Fotografia de la xerrada al GD el dia 18 d’abril del 2018.